Kommersiell fastighetsfinansiering

När du som företagare letar efter fastighetsfinansiering till din kommersiella fastighet finns i regel två sätt att få fram externt kapital. Ett vanligt företagslån hos banken eller ett crowdfunding-lån. Här går vi igenom hur de olika typerna av fastighetsfinansiering fungerar och hur du väljer den typ som passar dig bäst.

Crowdfunding Fastighetslån

Genom crowdfunding får du som företagare tillgång till kapital genom mängder av investerare. I stället för en enda långivare får du alltså många. Att crowdfunda fastighetslån har blivit ett allt populärare alternativ till vanliga banklån och för att det ska vara enkelt behövs en trygg samarbetspartner. Kameo är ett danskt företag som erbjuder crowdfunding i Sverige och resten av Skandinavien.

De går igenom företagets fastighetsprojekt ingående och erbjuder fastighetsfinansiering till de företag som har ordentligt genomtänkta planer. Kameo har funnits i många år och deras analytiker är mycket träffsäkra när det gäller bedömningen av vilka fastighetsprojekt man väljer ut för crowdfunding.

Granskade och utvalda projekt läggs upp på Kameos plattform där investerare i alla storlekar får möjlighet att välja ut fastighetsprojekt de vill investera i. Kameo hjälper dig att skräddarsy fastighetsfinansiering efter projektet och är med dig hela vägen under projektets gång.

Ägarskapet i själva fastigheten påverkas inte utan det är alltid ditt företag som står som ägare.

Crowdfunding-lån passar dig som:

  • Har ett aktiebolag med minst ett registrerat bokslut
  • Vill låna mellan två och hundra miljoner kronor
  • Vill kunna skräddarsy finansieringen
  • Uppskattar att ha en partner som är med från start till mål

Vanliga företagslån

De stora bankerna erbjuder företagare som vill investera i fastigheter vanliga företagslån. Aktiebolag, Handelsbolag och enskilda firmor har ofta en personlig bankkontakt som är med från det att bankkontot öppnas och många år framöver. Det kan vara på gott och ont när du ansöker om ett företagslån. Köpa fastighet kan vara svårt att få med banken på om ditt företag inte haft kontinuerlig vinst och ökad omsättning. Har du däremot fina resultat sedan länge kan det gå mycket lättare. Det är dock alltid värt att jämföra företagslån på till exempel Kreditverket.se där du enkelt söker hos flera långivare samtidigt och sedan väljer ut det lån som har bäst ränta och villkor.

Vanliga företagslån passar dig som:

  • Har en bra bankkontakt
  • Har haft kontinuerligt växande omsättning
  • Vill ha möjlighet att ansöka enkelt och jämföra många långivare
  • Inte kan söka crowdfunding på grund av fel bolagsform eller lånesumma